
 
 

 

 

Issues faced by property managers when an owner client dies 

 

 

 This article updates one that we published in the summer of 2019. It includes answers to 

some new questions that we have heard from property managers in the interim.  

 

 Imagine that you are managing a multi-unit residential property for a landowner, the 

property is fully leased, and you receive a telephone call from a family member of your client 

informing you that your client has passed away. A few hours later, you hear from another family 

member who confirms the landlord’s death but also asks you questions about the current leases 

and your property management agreement. A few days later, you hear from one of your tenants 

that a family member has stopped by and suggested that he send all future rent payments to the 

family member instead of to your property management firm.  

 

 The following are questions that property managers may have when confronted with the 

death of an owner client: 

 

QUESTION: Does a property manager have the authority to continue managing a property after 

the death of the owner, or does the manager need to enter into a new management agreement? 

 

ANSWER: If you are using NC REALTORS®’ standard Exclusive Property Management 

Agreement (Standard Form 401), the answer to that question can be found in paragraph 33. It 

states that the property management agreement “shall be binding upon and inure to the benefit of 

the heirs, legal and personal representatives, successors and permitted assigns of the parties.” 

This means that the owner’s heirs, and any executor or administrator who gets appointed by the 

court, will be bound by the existing property management agreement. No new agreement is 

required.   

 

If the property management agreement in effect does not contain language similar to paragraph 

33, the question of the manager’s continuing authority is less clear. Whether that agreement will 

remain in effect will likely depend on whether the property manager identified in the agreement is 

an individual or an entity. If the property manager is an individual, the property management 

agreement will likely be considered a “personal service contract.” In 1993, in a case entitled 

McGowen v. Rental Tool Company, the Court of Appeals of North Carolina ruled that personal 

service contracts are terminated by the death of either the party offering the personal services (the 

“offeror”) or the offeree. This ruling will likely be controlling unless your property management 

agreement provides otherwise. 

 



QUESTION:  Do the existing leases remain in effect following the death of the property owner? 

 

ANSWER: While this issue is not addressed in NC REALTORS®’ standard Residential Rental 

Contract, North Carolina case law is clear that the death of the property owner does not affect a 

tenant’s right to occupy leased property for the full term of any existing lease. Just as any buyer 

would take the property subject to the existing leases, so too will any heirs of a deceased owner 

and any personal representative appointed by the court to act on behalf of the decedent’s estate.  

 

QUESTION: Does a property manager still have the authority to collect rents after the death of 

an owner? 

 

ANSWER:  If the manager is using Standard Form 401, the answer is “yes”. Paragraph 33 states 

that the property management agreement is binding on the heirs, legal and personal 

representatives, successors and permitted assigns of the parties. This means that the property 

manager’s duties and authority remain governed by that agreement. Paragraph 6(c) of Standard 

Form 401 includes the authority to collect all rentals and other charges and amounts due under 

tenant leases. 

 

QUESTION: What if the property requires repairs after the owner dies, can a property manager 

use funds that are on hand to pay for those repairs? 

 

ANSWER: Again, the answer is “yes”. The property manager’s authority is not affected by the 

death of the owner. Under paragraph 6(f) of Standard Form 401, the property manager’s authority 

includes the authority to make arrangements for repairs which, in the property manager’s opinion, 

are necessary to preserve, maintain and protect the property.  

 

QUESTION:  If the owner dies, who is entitled to receive the rent proceeds and other 

disbursements?  

 

ANSWER:  In that situation, any funds that a property manager would ordinarily deliver to a 

property owner (including any funds properly deducted from a tenant security deposit) should only 

be disbursed to a person who has been given legal authority to serve as the “personal 

representative” of the decedent’s estate. That legal authority is granted through a legal process 

known as probate or estate administration. Property managers should encourage the decedent’s 

family members to initiate the probate process as quickly as possible. That process can be initiated 

with or without legal representation.  

 

QUESTION: How do property owners know if a personal representative has been granted legal 

authority? 

 

ANSWER: Property managers should insist on seeing what are known as letters testamentary 

or letters of administration. These “letters” are legal documents issued by the clerk of court in the 

county where the decedent lived. If the decedent lived out of state, the probate process can be 

initiated in any North Carolina county where the decedent left property or other assets. If the 

decedent died with a will, the executor named in the will has the highest priority to receive letters 

testamentary. The probate statute sets forth the priority of persons who may be granted letters 

testamentary if, for some reason, the executor named in the will is not qualified to serve. If the 



decedent died without a will, the clerk will issue what are known as letters of administration to a 

qualified person. That person is referred to as the Administrator of the decedent’s estate. 

 

QUESTION: What if a family member claims to have inherited the managed property pursuant to 

a will? If the family member provides a property manager with a copy of a will, can the property 

manager rely on that document, deliver collected funds to the heir or heirs identified in that 

document, and take direction form the same individual(s)? 

 

ANSWER: No. Property managers should understand that a will has no legal effect until it is 

probated by a representative of the court, usually the clerk. Probate is the process by which the 

court determines that a purported will is actually the final will and testament of the decedent and 

is legally valid to pass title to property. 

 

QUESTION: What should a property manager do if the executor named in the decedent’s will 

declines to begin the probate process or, in the case of intestacy, no one begins the probate process? 

 

ANSWER: One alternative is to request that the Public Administrator in the county where the 

property is located to apply for letters granting authority to act as the representative of the 

decedent’s estate. Chapter 28A of the North Carolina General Statutes has an article devoted to 

“public administration” of decedents’ estates. The Public Administrator may apply for letters if he 

or she is informed that six months has elapsed since the death of an individual who died owning 

property, and that no letters testamentary or letters of administration have been applied for or 

issued to any person. 

 

QUESTION: What should a property manager do with collected funds if the public administrator 

declines to apply for letters authorizing him or her to act on behalf of the decedent’s estate? 

 

ANSWER: Property managers do not have to hold collected funds until someone qualifies to 

administer the estate. According to Section 28A-25-6 of the North Carolina General Statutes, any 

person indebted to a decedent may satisfy the indebtedness by paying the amount of any 

indebtedness to the clerk in the county where the decedent resided provided that three conditions 

are present: (1) no administrator has been appointed for the estate; (2) the amount owed does not 

exceed five thousand dollars; and (3) the total amount paid to the clerk belonging to the decedent 

does not exceed five thousand dollars. The clerk’s acceptance of the funds should be confirmed by 

the clerk’s completion of an Authorization For Payment of Money Owed Decedent (AOC Form AOC-

E-431).  
  

NC REALTORS® provides articles on legal topics as a member service.  They are general 

statements of applicable legal and ethical principles for member education only.  They do not 

constitute legal advice.  If you or a client requires legal advice, the services of a private attorney 

should be sought.  Always consult your broker-in-charge when faced with a question relating to the 

practice of real estate brokerage. 
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