
 

Does the seller get to keep the swimming pool robot vacuum?  
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QUESTION: I just performed a final walk-through with my buyers, and I noticed that the seller has removed the 
robot vacuum from the swimming pool. The Offer to Purchase and Contract (Form 2-T) clearly states that “any 
exclusively dedicated, related equipment and/or remote control devices” concerning all of the items listed in 
paragraph 2(b) are included in the Purchase Price as part of the sale unless specifically excluded in the contract. 
Does the seller have to return the pool vacuum to my buyers? It was a really cool robot! 

ANSWER: The answer to a question like this can vary from case to case, but we believe it is likely in this instance 
that the seller should return the really-cool-robot-pool-vacuum, assuming it wasn’t excluded in paragraph 2(d). 
We believe it is reasonable to argue that an item like a robot vacuum should be considered equipment related to 
the swimming pool. 

As you note, the phrase “any exclusively dedicated, related equipment and/or remote control devices” applies to 
all items on the list. In general, the contract contemplates that that the seller intends to convey many items of 
personal property as part of the real property transaction as long as those items are related to a listed item. Agents 
are therefore strongly encouraged to have detailed conversations with their clients -- and cooperating brokers -- 
about what items on or in the property should convey and what items should be listed as remaining the property 
of the seller. Setting expectations on the front end of a transaction will greatly reduce the risk of a conflict between 
the parties just before closing. 

NC REALTORS® provides articles on legal topics as a member service.  They are general statements of 
applicable legal and ethical principles for member education only.  They do not constitute legal advice.  The 
services of a private attorney should be sought for legal advice. 

© Copyright 2018; 2022. North Carolina Association of REALTORS®, Inc.  This article is intended solely for 
the benefit of NC REALTORS® members, who may reproduce and distribute it to other NC REALTORS® 
members and their clients, provided it is reproduced in its entirety without any change to its format or content, 
including disclaimer and copyright notice, and provided that any such reproduction is not intended for 
monetary gain.  Any unauthorized reproduction, use or distribution is prohibited.   

 

mailto:legalhotline@ncrealtors.org?subject=Legal%20Q%26&%26A:%20Does%20the%20seller%20get%20to%20keep%20the%20swimming%20pool%20robot%20vacuum?

